SYOA
Een weg naar gezondheid

SYOA-WORKSHOP DOOR AAD VERWEIJ
CHRONISCHE LAGE RUGPIJN

Je merkt het pas als je het een paar dagen niet doet
Januari 2023 hebben mijn man en ik 4 zaterdagen de SYOA workshop bij Aad gevolgd. Op zich al een
ervaring om met een groep van acht mensen op een matje in een kantoorpand aan de Blaak te
liggen.
De workshop heeft ons veel gebracht. Zowat iedere ochtend doen we de oefeningen. Direct uit bed
werkt het beste als je nog niet wordt opgeslokt door de bezigheden van de dag. Een kwartier de
blaasstretch maakt daar altijd deel van uit. Ook de andere liggende, zittende en staande oefeningen -
waar we een ietewat eigen twist aan hebben gegeven – voeren we uit .
Wat brengt het je dan? Een soepele sterke rug zodat ik makkelijk beweeg en bijvoorbeeld zonder pijn
kan moes tuinieren. Mijn man is zienderogen fitter geworden door het dagelijks oefenen. Het
verschil merk je pas als je het een paar dagen niet doet.
Na de oefeningen lopen we soepel en ontspannen de dag in.
Ruud en Ineke, Rotterdam, September 2023

Ik, dhr B., 72 jaar toen, werd in maart/april 2021, door mijn kleindochter aangestoken met het heersende Corona virus. Een ziekte, die bij mij ongeveer drie weken zeer hevig was en waardoor ik tegen een ziekenhuisopname aanzat.
In overleg met de huisarts, die elke dag belde, werd saturatie en temp steeds bijgehouden. Na ongeveer drie weken kon ik weer wat werk in huis oppakken. Het herstel bleek een lang verhaal.
De meeste last na deze periode was mijn conditie en ademtekort. Door bezoek aan dhr. Aad Verweij werd door zijn aanpak van
onder meer ademhalingsoefeningen mijn ademhaling beter en daardoor ook de condities weer een stuk beter, waarbij aangetekend dat dit niet op korte termijn verbeterde maar dit wel, door de oefeningen thuis elke dag te herhalen, het over
een periode van een aantal weken steeds verbeterde.
Ik ben uiteindelijk blij dat dhr. Verweij de bekkenbodemademhaling heeft opgepakt en uitgelegd hoe dit werkte,

Dit geeft dat ik nu zeker een jaar later weer beter in mijn vel zit en ik tracht deze bekkenbodemademhaling elke dag te beoefenen waardoor mijn longinhoud toeneemt.

Groet en nogmaals bedankt

Lieve Aad,
Een jaar geleden kwam ik voor het eerst bij jouw en wat ben ik daar blij mee. Alles in mijn lichaam zat vast en deed pijn. Mijn hoofd zat vol verdriet en verwarring.
Ik begon te praten en te huilen en jij luisterde onbevooroordeeld. Ik wilde dat alles overging en dat mijn problemen opgelost werden. Ik vreest van alles van mezelf.
Jij bracht rust in mijn verwarring en liet zien dat ik niet moest oplossen maar ,, het er laten zijn ‘’. Dat vond ik in het begin moeilijk maar jij hielp mij daarbij. Je leerde mij de bekkenbodemademhaling en ik ging naar de meditatie-ochtend. Ook de SYOA-workshop met de serie oefeningen heb ik gevolgd. Een aantal maanden lang deed ik elke dag de oefeningenserie en dat heeft heel veel voor mij veranderd.
Ik kwam op allerlei manieren mijzelf tegen, veel huilen in het begin en verwarring maar toen ik daar doorheen was gaf de oefening mij rust en ook houvast. Mijn lichamelijke klachten verminderde. Door de combinatie van de oefeningen en jouw behandelingen ging ik mij vrij snel beter voelen.
Het meest bijzondere van alles is dat ik na deze intensieve tijd er achter kwam wie ik nu eigenlijk was, wat ik belangrijk vind of juist niet en dat ik zelf verantwoordelijk ben hoe het met mij gaat. Dat gaf veel rust. Ook de bekkenbodemademhaling heeft mij zoveel gegeven. Bij onprettige gevoelens of onrust focus ik mijzelf op deze ademhaling en voel ik mij snel weer veilig.
Aad dank je voor al je wijze woorden en alles wat je mij geleerd hebt. Nu na een jaar kan ik inderdaad zeggen: Ik voel mij een ander mens !
Dank ook voor het luisteren en het geven van een veilig gevoel en dat je mij hebt ,, gezien “.

Een tekenbeet veroorzaakte bij mij Lyme. Als gevolg daarvan hebben de zenuwen die mijn ademhaling aansturen, een knauw gekregen. Sindsdien kamp ik met kortademigheid.
Dankzij de drie zaterdagochtenden, de behandelingen en de dagelijkse oefeningen maak ik stapje voor stapje weer contact met mijn bekkenbodem en kan ik weer zelf mijn ademhaling bepalen. Ik benader de oefeningen vooral technisch en heb baat bij de reactie die ze geven. Mijn dag is niet goed begonnen als ik mijn sessie nog niet heb gedaan.
De begeleiding en behandeling van Aad zijn doelgericht en doeltreffend. Elke week weer voel ik verandering. Ik ben er nog niet maar heb goede hoop dat ik weer kan hardlopen.

Na een fijne zwangerschap werd mijn dochter geboren. De eerste weken waren heerlijk maar hectisch tegelijk. Mijn wereld stond op zijn kop, in alle opzichten. Na de kraamtijd kreeg ik allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ; angsten, pijn in mijn benen, bekkenpijn, hartkloppingen, enorm emotioneel. Ik voelde me alleen en vooral heel onveilig. Waar kwam dit vandaan ?! Ik schaamde me ook; ik heb alles wat ik wens maar voelde me belabberd. Bloed laten prikken bij de huisarts maar hier kwam niets uit. Gelukkig natuurlijk, maar mijn "probleem" was nog niet opgelost. Aangezien ik eerder bij Aad was geweest en goede ervaring had met syoa, heb ik weer contact met hem gezocht. Het proces startte; oefeningen voor thuis, meditatie , verdriet van vroeger , alles kwam eruit. Ook zaken vanuit mijn jeugd waarvan ik dacht dat ik er vrede mee had. Niet dus. Naast syoa heb ik toch ook de psycholoog bezocht voor een aantal sessies. De combinatie psycholoog (cognitieve gedragstherapie ) en syoa hebben mij veel inzichten gegeven. Nu, 5 maanden later, kan ik zeggen dat ik me oprecht beter voel. Minder stress, minder laten vervoeren door emoties, meer inzicht in wie ik ben geworden in mijn nieuwe rol als moeder en mens. Mijn grenzen zijn duidelijker. Dit betekent dat er in mijn directe omgeving ook zaken gaan bewegen, helaas niet altijd leuk, maar ook dat hoort erbij. Sociale drainage zoals Aad zegt. Ik ben zo blij en dankbaar dat Aad en syoa mij door deze bizarre periode hebben geholpen, waarvan ik toen echt dacht dat er geen einde aan zou komen.. Dank je wel Aad, voor alles!

Nog bedankt voor het mooie weekend.Zoals ik al zei was ik benieuwd hoe mijn lichaam het zou verteren. Nou dat is goed verteerd. Ik merkte het door de week aan mijn ontlasting. Vaak en veel. Dit gebeurde eigenlijk al tijdens het weekend. Verder bleek tijdens het doen van mijn tai chi dat die dieper en kachtiger aanvoelde. Ook als referentie merkte ik het aan mijn chi kung. Hierbij probeer ik ook de bekkenbodemademhaling toe te passen. Het healing gebeuren is overigens nog een vaag gebied voor mij.

Hallo Aad, Eeen maand later, niet minder stijf, wel meer energie en dat door dagelijks een poosje te ' zitten ' De eerste keer na thuiskomst kon ik voor het eerst sinds twee jaar weer koken  onder rugpijn. Dat was een feestje.

Na jarenlange omzwervingen bij orthpeden, podotherapeuten, fysio- en manueeltherapeuten, revalidatieartsen en pijnpoli ben ik bij Aad terecht gekomen. Eén van de eerste dingen die Aad vroeg bij de kennismaking was in hoeverre ik nog in contact was met mijn lijf? Ik had het gevoel, voordat ik in het medisch circuit terecht kwam, redelijk goed naar mijn lijf te kunnen luisteren. Maar na de vele bezoeken aan (para)medici had ik dit afgeleerd. Ik had het gevoel in segmenten te zijn opgedeeld. Een aantal kernzaken wil ik eruit lichten die voor mij van groot belang waren én zíjn bij de bezoeken aan Aad: Heelwording Als een rode draad door alle bezoeken aan Aad loopt dan ook dat ik weer in contact zou komen met mijn lijf, vertrouwen op mijn waarnemingen en luisteren naar wat mijn lichaam te vertellen heeft. Aad heeft hier een erg belangrijke rol in gespeeld voor mij door góed te luisteren naar wat ik vertelde, dit serieus te nemen en te integreren in het hele proces. Hierdoor ervaarde ik steeds meer heelwording Vertrouwen Door zijn rust, zijn manier van behandelen en duidelijkheid kan ik veel vertrouwen hebben in Aad. Wat mij betreft een absolute voorwaarde om goed te kunnen herstellen. Diepgang De klacht waarmee je binnenkomt is uiteraard het uitgangspunt. Maar gedurende de behandeling kwam er “oud zeer” (letterlijk en figuurlijk)bovendrijven . Na deze trauma’s uit het verleden in de behandeling te betrekken/behandelen heeft het herstel als het ware een groeispurt gemaakt. Acceptatie “De oude”zal ik nooit meer worden. Ook in dit acceptatieproces heeft Aad een belangrijke rol gespeeld .

 Hallo Aad, Onze zoon, die jij onlangs hebt behandeld voor zijn buikpijn, had vanavond een bijzondere ervaring die ik graag met jou wil delen. Hij heeft al weer de hele week pijn in zijn buik. Ik heb zijn rug behandeld en zijn buik gemasseerd en met mijn handen de energie opgezocht, wat overigens goed lukte! Vandaag toch even naar de huisarts geweest om een en ander uit te sluiten. Hij moest bloed laten prikken en daar krijgen we volgende week de uitslag van. Ik dacht vanavond, laat ik hem weer eens kennismaken met de bekkenbodemademhaling. Dus ik uitgelegd en hem een paar keer eerst goed laten ademhalen naar de buik. Hij deed dat erg goed en zei dat ie de bekkenbodem voelde. Hij is er bij gaan liggen en handen op de navel en ik begeleidde hem daarbij. Ineens kwam ie omhoog en keek me verschrikt aan, begon hard te huilen!! Hij wist niet wat er gebeurde en was erg van zijn stuk gebracht. Ik had het gevoel dat het verdriet vanuit zijn tenen kwam. Ik heb hem getroost en gezegd dat hij het erg goed had gedaan. Ik was er erg van onder de indruk dat al na een aantal ademhalingen er zoveel bij hem loskwam. Dat wilde ik even met je delen en vragen of dit kwaad kan en of het te heftig is geweest voor hem. We zijn hierna lekker gaan lezen en hij is zonder problemen in slaap gevallen. 

Aad, wat een bijzonder mens ben je toch. In al je eenvoud en aanwezig zijn breng je de meest intense en waardevolle woorden naar ons toe. De keuze van je woorden treffen me steeds. Ze raken. De oefeningen en je woorden brengen de diepere boodschap. De ontvanger lijdt pijn, doet moeite, vloekt en wint en groeit. Dat kan alleen door het vertrouwen dat je schenkt, gewoon  door wie je bent.

Nog even een korte reactie naar aanleiding van het bijzondere weekend! Na een moeizame start vanmorgen (moe en pijnlijke spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had...) bemerkte ik dat ik op het werk heel krachtig en stevig in mijn schoenen stond, mezelf op vermoeiende moment snel kon herpakken vanuit de bekkenbodemademhaling of een weidse blik vanuit 'palace' en dat ik in gesprek met leidinggevende heel krachtig mijn doel/wens/wil kon aangeven. Bovendien was mijn stem veel luider dan anders (ik praat soms nogal zacht) en had ik meer adem om te praten. Heel gaaf :-)

Begin januari stapte ik bij Aad de praktijk binnen voor een workshop voor mijn lage rugpijn. Ik kon acht maanden geleden met heel veel moeite en pijn in de langzit zitten. Nu acht maanden later ben ik door een proces gegaan wat mijn me hele leven bij zal blijven. In het begin heb ik veel emoties en pijn ervaren wat zeker niet altijd even prettig was, maar een innerlijke stem in mij zei mij dat ik op de goede weg was. Ik kan nu zeggen dat dit zo is.De afgelopen maanden kan en doe ik veel meer dingen dan een jaar geleden. Zo heb ik bijvoorbeeld 15 km gewandeld, gefietst in de Ardennen, baantjes trekken in het zwembad en ik heb mijn passie trimmen weer opgepakt en iets heel simpels als een dagje weg met de familie. Dit lijken voor een gezond iemand simpele dingen alleen voor mij was het niet simpel meer. Daarom ben ik hier zo ontzettend dankbaar voor. En dit zijn zomaar wat fysieke dingen die ik nu benoem. Zeker zo belangrijk is het mentale gedeelte. Ik heb emotionele blokkades opgeruimd waardoor ik veel prettiger in het leven staat. In meditaties vond ik het altijd moelijk om mijn concentratie vast te houden. Dankzij de langzit gaat dat nu echt veel beter.  Ik ben nu acht maanden bezig en mijn rugpijn is nog niet helemaal verdwenen alleen ben ik er 100% van overtuigd dat dit helemaal gaat goed komen. Ik doe iedere dag de langzit met de bijbehorende oefeningen een uur lang. Voor mij is het geen proces meer, maar een way of life geworden. Ik ben Aad dankbaar, dat hij hier zijn levenswerk van heeft gemaakt en het nu doorgeeft aan een ieder die het wilt ontvangen.